XIX Memorijalni pohod na Hajlu „Safet-Ćako Mavrić“

Snimanje spota za Jingle Bell Rožaje 2015
December 28, 2015
Škola Skijanja
January 18, 2016
Prikaži Sve

XIX Memorijalni pohod na Hajlu „Safet-Ćako Mavrić“

U organizaciji Turističke organizacije Rožaje, Planinarskog i Ski kluba "Hajla" iz Rožaja i lokalne uprave Rožaje uz podrsku doo "ELKOS" kao i doo "Erdan Komerc" iz Rožaja završen je XIX Memorijal "Safet Mavrić-Ćako"
Pohod se organizuje u znak sjećanja na alpinistu iz Novog Pazara koji je tragično stradao na Hajli 6. Janura 1997. godine.
Na ovogodišnji uspon svakako je pečat ostavila sniježna lavina koja je za sobom povukla dvadesetak planinara koji su bili na čelu kolone kako bi probili put za kolonu od oko 200 planinara iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske ,Makedonije,Slovenije,Kosova,Albanije..kao i delegacija Planinarskog Saveza Turske sa kojom je PSK Hajla dogovorila buduću saradnju kazao je predsjednik PSK Hajla i glavni koordinator memorijala Feka Kurtagić.
Samo zahvaljujući prisebnosti i velikom iskustvu planinara koji su se tu zatekli izbjegnuta je tragedija. Na pomenutom mjestu došlo je do ,,pucanja snijega“ koji je izazvao lavinu široku oko 20 metara. Ona je zakačila dvadesetak učesnika pohoda. Neki su uspjeli da se spasu na vrijeme, dok je lavina nekoliko planinara nosila stotinu metara niz padinu. Planinari su odmah pritekli u pomoć i izvukli zatrpane kolege. Najgore su prošla trojica planinara koja su bila potpuno zatrpana snijegom. Na sreću, za njihovo spašavanje je bilo potrebno svega dva do tri minuta tako da su i oni prošli samo sa ogrebotinama po licu", kazao je Kurtagić ističući da je nakon toga prekinut dalji uspon na najviši vrh Hajle, pa su se planinari vratili u planinarski dom Grope.

Comments are closed.