Planinarenje

Planinarenje spada u rekreativni sport za širok sloj ljudi, dok alpinizam zahtijeva mnogo više znanja o planinama, uspinjanju i traži mnogo više opreme i vremena. Današnji način života u gradovima (pun stresa, zagađenja, buke, većinom sjedeći) čini planinarenje sve popularnijim načinom rekreacije. Bilo da se radi o dnevnom planinarenju ili o odmoru u planinama ili uz planine, planinarenje daje mogućnost poboljšanja psihofizičkog stanja organizma, oslobađanja od stresa, uživanja u čistom zraku, dodir s netaknutom prirodom. Osim toga, planinarenje daje mogućnost druženja, sklapanja i održavanja prijateljstava, raznih aktivnosti u okviru planinarskih društava i kad se ne ide u planine. Rožaje je opštia koja raspolađe sa posebnim pogodnostima za razvoj zimsko-planinskog turizma. Najatraktivniji treni su u zoni padine Hajle, Štedima, Rosulije,Ahmice i Žlijeba. Ovi tereni su od srane međunarodnih eksperata ocijenjeni kao pogodni za skijanje. U zimskom periodu moguće su sljedeće aktivnosti : skijanje, turistički izleti, škola alpskog skijanja, alpinizam, planinarenje, snow bord, razne sportske i zabavne igre… U ljetnjem periodu, alpinističke ture , posjete prirodnim rezervatima, šetnje i izleti, logorovanje i sl. Razvoj turizma je sada prioritetan u planiranju razvoja Rožaja. Priroda je ovdje bila izdašna, stvorila velike potencijale, a ljudi brojne znamenitosti. Rožaje sa okolinom predstavlja jedinstveni planinski pejzaž alpskog tipa, kroz koji prolazi značajna saobraćajnica. U neposrednoj blizini centra grada su mnogobrojni tereni za skijanje. Planinarenje spada me đu najstarije i najrazvijenije oblike turističkih kretanja na području rožajske opštine. Od svih planina na ovom podru čju za planinarenje je najprivlačnija najviša planina Hajla. Pristup Hajli moguć je iz više pravaca: iz Rožaja, iz Peći preko Volujaka, Glođanskih stanova i Štedima (za 6-7 h hoda), iz Boga, preko Dermandola (za 5-6 h). Da bi se razvijao ovaj oblik turizma, neophodno je izgraditi na više mjesta planinarske domove eko- katune, pješa čke i biciklisticke staze kao i manjih porodičnih firmi za proizvodnju zdrave hrane. Rožajske planine su bogate šumama i prostranim pašnjacima. Još imaju divlju, netaknutu ljepotu, još nezagađene vode koje su bogate ribama. Planinska lovišta su bogata raznom divljaći. Među prirodnim ljepotama Rožaja pravi je biser planina Hajla koja je najviši masiv sjevernog dijela Prokletija, sa pravcem pružanja jugoistok – sjeverozapad. Turistička vrijednost Hajle je prvenstveno u složenim oblicima reljefa, raščlanjenosti i visinskim elementima, endemičnim biljkama, kao i u neponovljivoj ljepoti, surovoj prirodi i prirodnim rijetkostima i zanimljivostima, tako da se ova planina kao cjelina, po reljefnim formama i sadržaju, može smatrati jednom od najljepših planina Crne Gore. Planine Rožajskog kraja:

  • Hajla (2403 mnv)
  • Ahmica (2271 mnv)
  • Žljeb (2382 mnv)
  • Pogled (2154 mnv)
  • Beleg (2043 mnv)
  • Sijenova (1954 mnv)


Biciklizam

Opština Rožaje ima povoljne uslove za razvoj ovog vida turizma. Biciklizan je sportsko-rekreativni vid turizma, gdje privlači ogomnu pažnju ljubitelja prirode, sporta, upoznavanja sa kulturom destinacije, sportskog adrenalina, idr. Naziv “brdski biciklizam” ili “montibajking odnosi se na svaku vožnju naročito dizajniranim terenskim biciklom (brdski bicikl, mountain bike) izvan izgrađenih prometnih pravaca. To se najprije odnosi na brdske i šumske puteljke, ali i na urbana područja gdje god se zahtijeva vještina terenske vožnje (npr. niz stepenice, u parkovima). Popularnost ove relativno mlade grane biciklizma kako u rekreativnom, tako i u takmičarskom smislu, u neprestanom je porastu, a sam brdski bicikl zbog svoje robusnosti, udobnosti i praktičnog dizajna, sve više iz svakodnevne uporabe istiskuje druge vrste bicikala.

Lov i Ribolov

Rožajski kraj se nudi kroz sva četiri godišnja doba. Guste šume: smrča, borova, jela, i bukvi skrivaju brojnu divljač. Područje opštine Rožaje ima izuzetne prirodne uslove za razoj sportskog lova kao značajne dopune rožajske turističke ponude. Bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta pruža mogućnosti razvoja sportskog lova i ribolova uz domaćinsko gazdovanje lovačkog društva. Svrha gazdovanja lovištima je uzgoj zaštita bioloških i ekonomskih značajnih vrsta divljači i korišćenje lovišta za sport, rekreaciju turista i drugih ljubitelja prirode.Pravi ljubitelji prirode uživaju u svakodnevnim ili vikend izletima u zelenoj okolini grada. Već rano izjutra, sa izlaskom sunca, strasni pecaroši zauzimaju mjesto u skrovitom tihom kutku na obali rijeke Ibar i uz cvrkut ptica očekuju da riba „zagrize“. U okolini Rožaja postoji veliki broj živopisnih izletišta bogatih šumom pored rijeke Ibar… Treba spojiti zabavu, aktivnu rekreaciju i korist, treba znati iskoristiti prednosti nezagađene prirode i pejzaža i čistoće rijeke Ibar, poribljavati je, kako bi se i kroz sportski i rekreativni ribolov povećala turistička ponuda. Karakteristike: Ibar izvire na sjevernom dijelu planine Hajla, 10 km od Rožaja. Čiste, prozirne i hladne vode (6-7*c), Ibar oblikuje kanjon dubine i preko 200 metara. U gornjem toku rijeke Ibar zastupljena je potočna pastrmka i u tom dijelu tacnije od grada do njenog izvorista je strogi ribolovni zabran zato sto je bas taj dio njeno prirodno mrijestiliste. U nizvodnom dijelu tacnije od grada pa do granice sa Srbijom zastupljeni su osim potocne pastrmke i klen,lipljen,skobalj,krkusa i bjelica. U nizvodnom dijelu rijeke nalazi se kanjon velike dubine a u samom kanjonu se nalaze izvrsni virovi,neki cak dubine i do 5m,za lov ribe. Na pocetku kanjona se planira adaptacije prostora u duzini od 3km za potrebe fly fishing-a, sportskog pecanja vjestackim mamcem-musicom. Sve pritoke Ibra su zabranjene za lov ribe jer se u tim rijecicama mrijesti potocna pastrmka.

Skijanje

Rozaje je sredina sa svojom prosjecnom nadmorskom visinom iznad 1200 m, i kao planinsko mjesto tokom zime ima obilne padaviine snijega, i pored takvih uslova grad nazalost nema veliki ski centar, medjutim u neposrednoj blizini grada postoji ski staza koja je obnovljena i koja moze zadovoljiti rekreativne skijase ali isto tako i profesionalne. Na ovim padinama planine Turjak u prethodnim godinama su se organizovala brojna profesionalna takmicenja u skijanju. Na ovim stazama je ponikao veliki broj odlicnih skijasa isto tako i vrhunskih takimicara. Od ove godine skijaliste ce zablistati u novom ruhu sa repariranom zicarom i prosirenom stazom dugackom 1500 metara, na kojoj ce tokom skijaske sezone Turisticka Organizacija organizovati nekoliko aktivnosti kulturno zabavnog karaktera isto tako i skolu skijanja za pocetnike….

Skijanje kao sport

Skijanje je standardni olimpijski sport na zimskim Olimpijskim igrama. Skijaške discipline se dijele na alpske, nordijske i skijaške letove. Iako postoje i varijante štafetnih utrka u nordijskom skijanju, skijanje je uglavnom pojedinačni sport. Često se u skijaške sportove ubraja i snowboard, koji je od 1998. godine također uključen u porodicu olimpijskih sportova. Rozaje, a prvenstveno planina Hajla ima veoma dobre mogucnosti za razvoj Alpskog skijanja. Alpske takmičarke skijaške discipline su: slalom, veleslalom, spust, super-veleslalom, alpska kombinacija i paralelna takmičenja. Neslužbeno bi ih mogli kategorizirati na tehničke (slalom i veleslalom) i brzinske (spust i super-veleslalom) discipline. Hajla, Zljeb, Mokra gora, Krstac i Turjak planine su koje okružuju Rozaje, smešteno u dolini koju dijeli rijeka Ibar. Ovo je najšumovitiji deo Balkana, na krajnjem severoistočnom delu Crne Gore. U samom gradu je hotel “Rožaje”, B kategorije, sa 69 lezajeva

Turno Skijanje

S prvim snijegom, livade na planinama se pretvaraju u nepregledna bijela prostranstva, koja svjetlucaju na zimskom suncu, a stabla pokrivena dubokim snijegom izgledaju kao ličnosti iz bajke, ogrnuti sjajnobijelim ogrtačima. Vrhovi se pod jarkim svijetlom uzdižu u tamnoplavo zimsko nebo. Otkrijte područja i pejzaže koji inače tokom zime nijesu pristupačni i potražite tragove divljači, osjetite stapanje sa prirodom u zimskoj idili. U Rozajskom kraju postoji nekoliko idealnih ruta za turno skijanje a i jos mnostvo kije nisu jos dovoljno otkrivene. Lako krecuci se turno skijama mozete povezati nekoliko planinskih grebena ne gubeci nadmorsku visinu i uz to upoznati prirodne ljepote Rozajskog kraja u zimskom ruhu. Ako ste veliki ljubitelj turno skijanja mi mozemo organizovati za vas visednevnu aktivnost uz pratnju profesionalaca koji vam mogu pomoci i upoznati sa planinskom regijom najistocnijeg dijela Crne Gore.

Hodanje na krpljama

Kao jos jedan vid aktivnosti tokom zime vam mozemo ponuditi i vodjenje za hodanje na krpljama kroz guste cetinarske sume pa do ogromnih snijeznih prostanstava na poljanama Stedima, Ahmice i Hajle, Gradine i Vlahova

Alpinizam i Slobodno Penjanje

Jos jedan vid atraktivne ponude u Rozajskoj regiji u sklopu aktivnog odmora moze se svrstati Alpinizam i Slobodno penjanje. Jos uvjek nedovoljno neistrazene litice na sjevernoj strani planine Hajle su zamisljeni raj za one odvazne i spremne ljubitelje ekstrenih sportova a posebno za alpiniste koji zele popeti svoje prvenstvene smijeri kako u ljetnjem tako i u zimskom periodu do duzine od 400 metara. Dok alpinisti istrazuju po vrhovima i liticama rozajskih gorostasa, slobodni penjaci mogu isprobati svoje vjestine i mogucnosti na vec izboltovanim smjerovima u kanjonu rijeke Ibar.