Memorijalni uspon na Hajlu (Safet Mavrić Ćako)

U organizaciji Planinarsko Skijaškog Kluba Hajla i Turističke Organizacije Rožaje uz tehničku podršku Snowboard Kluba Jump, a pod pokroviteljstvim Opštine Rožaje, realizuje se Memorijlni uspon na Hajlu. Pohod se organizuje u znak sjećanja na alpinistu iz Novog Pazara koji je tragično stradao na Hajli 6. Janura 1997. godine. Ovaj memorijalni pohod se organizuje 18. godinu zaredom pod pokroviteljstvom Opštine Rožaje i TO Rožaje, a okuplja planinare i entuzijaste iz čitave Evrope. Memorijalni uspon na Hajlu je najmasovniji zimski uspon u regionu i kao takav ima za cilj promociju planine Hajle, koja ima izuzetne potencijale za razvoj planinskog turizma, a svjedoci toga su i strani turisti koji sve češće posjećuju planinu Hajlu, zimi zbog idealnih terena za turno skijanje, freeride skijanje, snowboarding, snowshooing i alpinizam, a ljeti zbog trekinga, mountanbikinga,planinarenja.

Džip-foto safari HAJLA

Lokalna Turistička organizacija Rožaje je po prvi put 13.07.2010.godine. organizovala I Džip-foti safari Hajla 2010. Cilj ove manifestacije jeste promocija turističke ponude planine Hajle kao najvišeg masiva sjevernog dijela prokletija i drugih Rožajskih planina koje imaju divlju, netaknutu ljepotu. Na prvom Džip-foto safariju HAJLA 2010 učestvovalo je oko 100 učesnika ljubitelja prirode iz Crne Gore i regiona, sa 15 džipova, 10 motora “Krosera” kao i jedno terensko vozilo sa 14 sjedišta, taj broj se iz godine u godinu povecava. Polazak je bio organizovan u 8 časova sa gradskog trga . Od trga se nastavlja stazom Grahovača, Lučice, Djuroviće, Vlahove do poznate jame koja se zove “Musina jama ”, za koju se vezuje priča da je izvjesni Musa sa svatovima upao u tu jamu po kome je i dobila ime. Kolona je krenula dalje ka Javorovi, Honsićima, Seošnici, Crnji, Bukelju i do planinarskog doma Grope, koji se nalazi na 1900m nadmorske visine.

Dani gljiva i ljekovitog bilja

Dani gljiva i ljekovitog bilja je manifestacija koja ima za cilj da afirmiše vrijednosti i značaj gljiva i ljekovitog bilja kao prirodnog potencijala rožajskog kraja i sjevera Crne Gore. Zapravo, pokretanjem ove manifestacije želi se ukazati na bogastvo prirode ovoga kraja, odnosno na velike privredne i turističke mogućnosti koje su sadržane u njoj. Tokom održavanja ove manifestacije organizuju se različiti skupovi koji treba da sa stručne strane rasvijetle važna pitanja u vezi sa gljivama i ljekovitim biljem ili da, jednostavno, popularišu i podižu svijest o značaju i vrijednosti ovih darova prirode. U tom kontekstu organizuju se okrugli stolovi na kojim učestvuju poznati stručnjaci za gljive iz Crne Gore i regiona, kao poznavaoci ljekovitog bilja, ljudi koji se bave otkupom gljiva i ljekovitog bilja i drugi akteri na ovom planu.Isto tako, organizuju se izložbe dječijih likovnih radova sa raznim temama. Stručni dio Manifestacije prati organizovanje kulturno zabavnih sadržaja tokom koje se afirmiše kulturna baština ovoga kraja. U tom dijelu Manifestacije organizuje se veče dječijeg stvaralaštva pod nazivom „U ogledalu snova i mašte“, potom veče starogradske pjesme i balade „Od pjesme zlatan vez“, veče folklora „Pod Hajlom kolo se igra i pjesma se čuje“, kao i veče koje je posvećeno estradnom umjetniku sa vrha popularnosti „Nad Rožajem zvijezda sjajna“. Programi se organizuju na Gradskom trgu i prati ih po nekoliko hiljada posjetilaca. Organizatori ove manifestacije su Centar za kulturu Rožaje i Turistička organizacija pod pokroviteljstvom Opštine Rožaje.

Međunarodni festival “Zlatna pahulja”

Organizatori Međunarodnog festivala dječije pjesme su Opština Rožaje i ovdašnji Centar za kulturu. Pokrovitelj je Ministarstvo kulture Crne Gore, a medijski pokrovitelj Javni sevis Televizija Crne Gore. Manifestacija se finansira sredstvima Opštine Rožaje, Ministarstva kulture Crne Gore i donatora. Festival se održava krajem februara ili početkom marta. Već godinama Festival okuplja najpoznatije stvaraoce za djecu iz Crne Gore, regiona i Evrope, kompozitore, aranžere, tekstopisce, koji potvrđenim kvalitetom doprinose da se “Zlatna pahulja” smatra jednim od najuglednijih dječijih festivala u regionu.Tokom održavanja Festivala Rožaje postaje prijestonica maštarije i osmjeha. Rožajci gostoljubivo, širokog srca, dočekuju svoje goste. Čitav grad živi za Festival. Rožaje se po “Zlatnoj pahulji” prepoznaje, i Pahulja po Rožajama.

Planinski maraton “Dan Hajle”

Cilj maratona (osim takmičarskog), ima i tu traženu promotivno turističku svrhu. Upravo je najveća težnja maratona bila na tom pružanju informacija i živih dokaza o prirodnim potencijalima i netaknutoj prirodi, koja je autentična za rožajski kraj. Svjedok tome su bili i brojni gosti iz Rusije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Crne Gore, koji su pomogli da Rožajski maraton dobije i međunarodni karakter, što je kada se uzme u obzir da se maraton održava po prvi put, jedna od stvari koje su podigle nivo takmičenja. NVO PO “Runolist” je naveo da je ovakav vid manifestacije održan (po prvi put) u Rožajama, poslao pozitivne signale svim ljudima koji su zaljubljeni u prirodu, prije svega u planinski vijenac Prokletija i da rožajski kraj kao takav predstavlja nezaobilazan detalj u turističkoj ponudi Crne Gore. Organizatori maratona su naglasili i nadu da maraton neće stati na ovome, već da će prerasti u tradicionalne događaje koji se održavaju u Rožajama. Maraton je bio podijeljen u pet muških i pet ženskih kategorija. Na maratonu je startovalo 40 trkača i 20 planinara, koji nisu mogli da odole a da ne osvoje neki od vrhova koji okružuju Rožaje. Sav prihod od prijave takmičara biće doniran djeci sa posebnim potrebama. Maraton se sastojao iz dvije staze za trkače i jedne za planinare. Loše vrijeme u popodnevnim časovima nije moglo da sakrije osmjehe sa lica takmičara koji su bili više nego zadovoljni viđenim predjelima i planinama rožajskog kraja.

Rožajsko kulturno ljeto

Rožajsko kulturno ljeto je manifestacija koja tokom ljetnjih mjeseci upotpunjava kulturni život u Rožajama. Ima za cilj da afirmiše stvaralaštvo u različitim oblastima kulture i umjetnosti. Učestvuju stvaraoci iz Rožaja, Crne Gore, regiona i Evrope. U okviru ove manifestacije organizuju se različiti programi, izložbe likovnih radova, književne večeri, izložbe fotografija, koncerti i publici se prezentuju drugi oblici stvaralaštva. Rožajsko kulturno ljeto je značajno po tome što obezbjeđuje sadržinu i aktivizam u oblasti kulture tokom ljetnjih mjeseci kada u Rožajama boravi veliki broj gostiju. To je prilika da stvaralaštvo koje se prezentuje tokom ove manifestacije bude predočeno ljubiteljima kulture i umjetnosti koji svoje doživljaje sa ovih događanja nose na različite strane svijeta. Organizator ove manifestacije je Centar za kulturu pod pokroviteljstvom Opštine Rožaje.

Septembarski dani kulture

Septembarski dani kulture je manifestacija koja obuhvata organizovanje različitih događaja u oblasti kulture i umjetnosti. Podrazumijeva organizovanje književnih večeri, promocije knjiga i časopisa, afirmaciju stvaralaštva književnika, umjetnika i stvaralaca različitih profila. Organizuje se u susret obilježavanju Dana opštine Rožaje. Organizator ove manifestacije je Centar za kulturu Rožaje pod pokroviteljstvom Opštine Rožaje.

Zimska – turistička automobilska trka

U okviru Zimske lige u automobilizmu, u prvoj polovini februara se održava trka na stazi dugoj 5 km u pravcu Rožaje – selo Biševo. Ovom događaju prisustvuje oko 20 takmičara.

Književni susreti “Miroslav Đurović”

Književni susreti „Miroslav Đurović“ u Bašči organizuju se više od dvije decenije što je znak njihovog kvaliteta. Ova manifestacija se organizuje u spomen rano preminulom pjesniku, putopiscu i eseisti koji je rođen u Bašči kod Rožaja. Manifestacija ima međunarodni karakter budući da na njoj učestvuju književni stvaraoci iz brojnih zemalja iz okruženja i Evrope. Riječ je o vrlo prestižnoj manifestaciji s obzirom na činjenicu da su njeni učesnici poznata imena literarno stvaralačke scene sa prostora Crne Gore i cijelog regiona. S obzirom na vrijeme nastanka ove manifestacije, pored njenog književnog i umjetničkog značaja, ona predstavlja i svojevrsni simbol tolerancije, gostoljubivosti i otvorenosti Rožaja za sve ono što nosi humane poruke i ima univerzalni značaj.

Likovni salon Likovnog kluba “Kula”

Likovni salon Likovnog kluba „Kula“ je manifestacija koja ima za cilj širenje likovne kulture i afirmaciju likovnog stvaralaštva na ovim prostorima. Manifestacija se održava više od deset godina. U galeriji Centra za kulturu organizuju se izložbe likovnih radova članova Likovnog kluba „Kula“. Ovaj klub broji preko trideset članova i u njegovom članstvu nijesu samo stvaraoci iz Rožaja već i likovnjaci iz drugih sredina Crne Gore i regiona. Inače, Rožaje je poznato po bogatoj likovnoj sceni budući da ovdje živi i stvara veliki broj, kako akademskih slikara tako i onih bez akademskog zvanja. Slikari iz Rožaja izlagali su u najpoznatijim centrima kulture Evrope i svijeta.

Manifestacija “DANI DIJASPORE“

Manifestacija „Dani dijaspore“ će trajati od 2-9 avgusta 2015. Organizatori manifestacije su : Turistička organizacija Rožaje, Centar za kulturu Rožaje i Centar za međunarodnu saradnju i dijasporu. Pokrovitelji su : Opština Rožaje i Bošnjačko nacionalno vjeće u Crnoj Gori.

Manifestacija “Doživi Rožaje“

Cilj manifestacije je da se za naše prirodne ljepote i krajeve čuje i van Crne Gore. Na projektu su učestvovali mnogobrojni novinari kao i profesionalni fotograf Sergej Zabijako. Ova manifestacija ce se odrzavati svake godine u Junu mjesecu i okupljat ce sve vise ucesnika.