Dobrodosli na nas novi sajt
September 12, 2015
Prikaži Sve

Uspješno završen Okrugli Sto

Sjever Crne Gore ima neslućene potencijale za razvoj turizma U organizaciji Lokalne turističke organizacije i Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, u Rožajama je održan okrugli sto o strategiji razvoja turizma u toj opštini. Skup je otvorio potpredsjednik Opštine, Mirsad Azemović, ističući da je turizam jedna od strateških grana razvoja te opštine. On je kazao da rade na izradi plana.

Planske dokumentacije za valorizaciju Hajle, Štedima I Rusolije, te da imaju u planu da taj projekat završe u najkraćem roku.
-Uz sve napore potrebna nam je podrška vas stručnjaka , Vlade i resornog ministarstva, kako bi Hajlu pozicionirali u sam vrh crnogorskog turizma – rekao je Azemović. U ime Turističke organizacije, skup je pozdravio Amel Dedeić, koji je predstavio projekat ’’Vrlo Ibra’’, ocijenivši da je riječ o izuzetnom turističkom potencijalu. Objasnio je da će na izvorištu rijeke biti izgradjeno sedam ljetnjikovaca, te staza za trčanje, biciklistička staza, dječje igralište i drugi sadržaji, čime će, kako je rekao, biti upotpunjena turistička ponuda grada. Prof.dr Rade Ratković, dekan budvanskog Fakulteta je konstatovao da Rožaje ima velike potencijale za razvoj turizma.
-Mislim da ovakvi skupovi mogu da potpomognu razvoj turizma jer ono o čemu se priča obično se I ostvari. Rožaje, kao dio klastera pet ’’Bjelasica-Komovi-Prokletije’’ ima velike komparativne prednosti za razvoj alternativnog turizma baziranog na agro turizmu, odnosno integraciji ruralne poljoprivrede I turizma. To je jedan model koji omogućava brzo zapošljavanje radne snage što je velika potreba ovoga kraja. Mislim da ovakva vrsta turizma pruža najveću mogućnost zapošljavanja jer imamo prihod od dvije grane, od ruralne, zdrave poljoprivredne organske hrane i od turizma. Ovo je velika šansa za Rožaje i okolinu – kazao je Ratković. On je istakao da ne treba zanemariti ski turizam ali je ocijenio da je on u globalnoj krizi.

U dabatu su se uključili i privatni poduzetnici iz Rožaja kao i NVO sektor koji su takodjer iznijeli svoje misljenje zasnovano na iskustvu. Gosti iz Budve su bili vidno zadovoljni odzivom privrednika i prije svega organizacijom samoga skupa koji je imao multimedijalnu dimenziju.
Svoje vizije, zapažanje i pitanja za goste, iznijeli su izmedju ostalih i Selman Murić (erhitekta,) Adem Klica (vasnik kompanije ALDI), prof. Ismo Mujević(vlasnik ethno restorana „Zeleni Raj“), Šefkija Nurković(vlasnik APR televizije), prof. dr Bećir – Bećko Šabotić, Amela Kalender( ispred Opštine Rožaje), Muharem Balota( vlasnik restrorana „ „Ambasador“), Semir Kardović( licencirani turistički, planinarski vodič i alpinista) kao i mnogi drugi.
Jedan od privrednika je posebno istakao da je ovo prvi put u 17 godina njegovog rada da se uopšte govori o turizmu na ovaj način i pohvalio napor i umijeće direktora turističke organizacije Amela Dedeića.

POTPISAN UGOVOR U SARADNJI

Ujedno, danas je potpisan ugovor o saradnji, izmedju Lokalne turističke organizacije i Fakulteta za biznis i turizam iz Budve koji su verifikovali Prof.dr Rade Ratković, dekan budvanskog Fakulteta i direktor Turističke organizacije Rožaje, godpodin amel Dedić koji je gostima na kraju uručio prigodne poklone. Događaj su pratili lokalni mediji i televizija

Leave a Reply