Internacionalni sajam turizma Tirana 2016.
February 17, 2016
Promocija prvog etno sela u Rožajama
April 6, 2016
Prikaži Sve

Hajla Ski Expedition 2016

U okviru ove ekspedicije na Hajli u planinarskom domu Grope od 16 do 21 februara je boravila medjunardna ekspedicija sastavljena od eksperata iz oblasti backcontry skijanja, alpinizma i zimskog turizma.Planinarski i ski klub Hajla iz Rozaja je bio domacin organizacijama IPPE iz SAD-a i Gaer4guides iz Holandije koje se bave promocijom i razvojom zimskog turizma. Ova expedicija se odvijala pod pokroviteljstvom Faction Skis kolektiva koji jedan od najpoznatijih proizvodjaca backantry opreme.
Zastitna lica Faction skis kolektiv kao sto su Arnaut Rougier,Sam Anthametten i Etienne Merel su izvodili niz freestyle akrobacija i spustova niz padine Hajle pored toga oni su ucili clanove psk Hajla vjestinama turno i backantry skijanja kao bezbijdnosti u planinama tokom zimske sezone kao sto je lavinozni test. Era group iz Peci je bila domacin expedicije na kosovskoj strani Hajle.
"IPPE je partner PSK Hajli vec 6 godina na akademskom programu tokom kojeg svake godine dolaze studenti iz SAD-a.Kada su se pojavili Gear4Guides i Faction Skis Colectiv sa idejom o razvoju backcontry skijanja i zimskog turizma znao sam savrseno mjesto : planina Hajla koja ima izvanredan teren za backcontry skijanje i planinarski dom Grope koji je poznat po izuzetnom gostoprimstvu na citavom balkanu. Radujemo se dolasku sledece godine " -Todd Walters direktor International Peace Park Expedition.
Gear4Guides organizacija je donirala nedostajucu opremu vodicima PSK Hajle. Za Planinarski dom grope malo je reci da je udoban domacini su sjajni i od velike pomoci, izvanredni obroci i puno smijeha. Teren oko Hajle je izvanredan i ima izuzetan potencijal za backcontrey skijanje. Nadam se da ce ova nasa ekspedicija ohrabrati puno ljudi da dodju i osjete cari skijanja backcountrey skijanja na Hajli." - Arnaud Rougier Profesinalni francuski freeskier link skoka na Hajli

"Dom je izvanredan, Vrh Hajle nudi nekoliko mnogi dobrih mogucnosti za skijanje. Dvije strane Hajle kosovska i crnogorska su veoma razlicite sto je cini perfektnom za provesti nekoliko dana na otkrivanju ove oblasti. Nadam se da cu se vratiti jednog dana." Etienne Merel reziser i skijas.
"Ovo je sjajno mjesto za posao fotografa i pravljenje slika na planini.Ski klub Hajla je veoma profesionalan i od velike pomoci. Toplo cu preporuciti ovo mjesto i nadam se da cu doci ponovo. Crnogorski narod bi trebao biti ponosan sto ima ovakav planinarski dom u planini " - Piere Merel novinar i fotograf iz Francuske.
Ekspediciju je propratila TO Rozaje ciji je predstavnik Semir Kardovic prisustvovao ekspediciji kako bi dao svoj doprinos, pored toga on je kao clan i vodic PSK Hajla razmijenio iskustva sa kolegama iz inostranstva.
Zulfikar Kurtagic kordinator ekspedicije na crnogorskoj strani Hajle je kazao da je ovo veliki korak za razvoj zimskog turizma u Rozajama. Reportaza sa ekpedicije ce biti emitovana pred pocetak naredne sezone . A imajuci u vidu imena ucesnika ekspedicije ne sumnjam da ce ova reportaza obici svijet .
Predsjednik PSK Hajla Fevzija Kurtagic je kazao da je ovo samo jos jedan u nizu projekata koji imaju za cilj promociju Hajle i razvoj zimskog turizma na kojim PSK Hajla iz ljubavi prema planini radi u kontinuitetu vec dugi niz godina pokusavajucu da Hajlu stavi na mapu nezaobilaznih turistickih destinacija.
Jedna od ucesnica ekspedicije dipl.turizmolog Anisa Demic je porucila da je jedino moguce razvijati zimski turizam na ovaj nacin promocijom netaknute prirode i backcanrey skijanja koje je hit u svijetu i polako preuzima primat u odnosu na skijanje po uredjenim stazama, niti su potrebne skupe investicije.

Comments are closed.